Alsace blev erkänt ursprungområde, Appelation d'Origine Protegée så sent som 1962. Just för Alsace (och Champagne) finns det ett lokala kontor för den myndighet som ansvarar för det nationella AOC systemet, Institut National des Appellations d'Origine eller INAO. Den regionala organisationen CIVA, Conseil Interprofessionnel des Vins d'Alsace arbetar med service och marknadsföring, inte myndighetsutövning.
Idag finns det tre AOP:
Totalt bidrar AOP Alsace med 30% av Frankrikes konsumtion av vita AOP-viner. Systemet med Grand cru sattes i verket så sent som 1983. Det finns 51 Grand cru-lägen, som av väldigt skiftande storlek, anseende och betydelse. Var och en av dessa utgör en unik AOP. Sverige är den fjärde största exportmarknaden för Crémant d'Alsace.
AOP-systemet reglerar alla aspekter av odlarens och producentens vardag. Några exempel:
Varje punkt ovan diskuteras på separata sidor som nås via menyn.
Det finns möjlighet att söälja vin från Alsace under annan ursprungsbeteckning är AOP, då med antingen Indication Geographique Protégée (IGP) eller som Vin de France. Men dessa möjligheter utnyttjas väldigt sparsamt. Ett välkänt exempel är dock vinet Zind från producenten Zind-Humbrecht om innehåller druvsorten chardonnay och därför måste säljas som Vin de France.
Alla viner från Alsace skall buteljeras inom regionen. Endast en flasktyp är tillåten, den klassiska långsmala butelj som kallas flûte. Motsvarande regler finns i Champagne.
Regelverket ger dock utrymme för att sälja framförallt enklare viner, såsom Edelzwicker, i literbutelj som bara skiljer sig från den stadgade flasktypen genom att vara aningen större.
Etiketten skall visa:
Vad gäller producentnamnet gör man vanligtvis skillnad på om denne har odlat och vinifierat (viticulteur, viticultrice eller vigneron) eller enbart buteljerat inköpt vin (récoltant).
Den senare punkten är speciellt intressant. AOC Alsace föreskriver att vinerna skall vara torra (sec) vad avser användningsomådet (usage) men det kravet implementeras enbart genom provsmakning.
Efter många turer fram och tillbaka kom beslutet 29 juni 2021: från och med årgång 2021 ska alla viner ha en indikation på etiketten som anger vinets upplevda sötma. Reglerna gäller enbart för Vin d'Aldace med untantag för de söta vintyperna Vendanges tardives och Sélection de graines nobles. Reglerna gäller inte heller Alsace Grand Cru.
Halten syra mäts i syraekvivalenter per litet men räknas om till gram vinsyra per liter.