Ammerschwihr är en, vid första anblicken, ganska trist by. På den stora genomfartsleden, som från Colmar går via Kaysersberg upp över Col de Bonhomme och vidare mot Epinal, dundrar ständigt tunga lastbilar. Vägen delar också byn i tvenne delar; på slätten ligger ett villaområde med mängder av små producenter, i den äldre delen vid foten av sluttningarna finns mer traditionell bebyggelse.
Förklaringen är att Ammerschwihr jämnades med marken i december 1944 efter intensiv beskjutning av amerikanskt artilleri och flygbombning. Förrödelsen skedde under striderna om Colmarfickan kring nyåret 1944/1945. Kvar av den forna medeltidsbyn finns den södra stadsporten och ruinen av Hôtel de Ville, uppfört i renässansstil år 1552.
I byn finns – hör och häpna – närmare 40 vinproducenter. Skälet är att Ammerschwihr aldrig har haft att eget kooperativ. Istället har man levererat till kooperativet i Ingersheim, Jean Geiler. Flera producenter är dessutom stora; Henri Ehrhart, Kuehn och J. B. Adam är stora handelshus.
Ammerschwihr bygger naturligtvis sitt rykte på Alsace senaste Grand Cru, Kaefferkopf. Denna mark var faktiskt den första i Alsace som fick officiell, skyddad status. Redan 1932 avgränsades Kaefferkopf men likväl dröjde det till 2006 innan denna mytomspunna vinmark erkändes som Grand Cru inom AOC-systemet. Hela 70% av arealen används för Gewurztraminer som ofta är mycket elegant med tydliga citrustoner. Lagen tillåter också att Kaefferkopf säljs som varietetsviner, eller som blandning med främst Gewurztraminer och Riesling.
Producenterna i Ammerschwihr har ofta även marker på Grand crulägena Wineck-Schlossberg (Katzenthal), Schlossberg (Kaysersberg/Kientzheim), Furstentum (Kientzheim) och Mambourg (Sigolsheim). Prisnivån i byn är generellt låg. Men medan Kaefferkopf ger underbart friska viner kan de mer basala vinerna från Ammerschwihr vara ganska klumpiga och trista. Dessa druvor kommer från slätten som inte alls ger den spänst och karaktär som vingårdarna på sluttningarna. Alltså: se upp!
Den klarast lysande restaurangen är Julien Binz som har en Michelinstjärna. Vinlistan har ett fint urval av lokala producenter.
Vägbeskrivning: 5 km väster om Colmar.
Areal: 452 ha
Grand Cru: Kaefferkopf
Lieux-dits: Badstub, Katzenstegel (Clos des Chats), Neutal, Sand, Sittweg, Sonnenberg, Wasen