Det finns en föreställning om att det skulle vara onödigt att lufta vita viner. Det må gälla mogen chardonnay, men absolut inte vita Alsaceviner.
Alla producenter jag har besökt, och det är många, framhåller vikten av att vinet luftas ordentligt. Inte sällan hör man, "Kom tillbaka inorgon också, då skall ni se att vinet är ännu bättre"!.
Med luftning försvinner den fria koldioxid som nästan oundvikligen slinker med vid buteljeringen, och som maskerar smaken. Vidare sker en viss oxidation av smakämnen som ökar mångfalden i doft och smak.
Tre bra metoder är:
Ett enklare vin mår bra av att vara öppet ett par dygn, Grand cru flera dygn, och VT och SGN upp till en vecka.
Man får räkna med att 3-4% av flaskorna är korkskadade. I hela Alsace jobbar man febrilt med att finna ersättare, antingen syntetkork (används av många), pressad kork (finns bra och usla), skruvkapsyler (går framåt starkt, men är känsliga för stötar) och ölkapsyler (används av Pierre Frick).
Se inte ned på en butelj som inte har naturkork. Orsaken till att korken ersatts kan helt enkelt vara att producenten månar om dig!
Det är välkänt att glasets utformning påverkar upplevelsen av vinets doft, men det var med Riedelglasens framgångar det blev uppenbart att smaken påverkas i minst lika hög grad.
Smakupplevelsen påverkas mycket av hur vinet flyter ut i munnen. Ett smalt glas leder vinet mot tungspetsen (sötma) och tungroten (bitterhet), men mindre åt sidorna (syra).
Riedels glas för Riesling Grand cru är därför smalt, medan deras vin för mogen Chardonnay har vid öppning för att förstärka syran.
Kan man då hitta ett glas som fungerar både för torr Riesling och Gewurztraminer med restötma?
På 3-stjärniga restaurangen Au Crocodile i Strasbourg använder man ett glas med stark regional förankring (se bild).
Glaset har en stor yta och lagom öppning. Intrycket av alkohol blir måttligt i detta glas, istället kommer djupare aromer fram väldigt fint.
Glaset rymmer 28 cl till brädden, men bara 8 cl till "höften".
Glaset tillverkas av Roman Art, är handblåst och finns att köpa hos många producenter och i turistorienterade butiker för ca €7. På supermarchén Cora (finns i Hussen i norra Colmar) kostar det €4.
Givetvis finns även mer exklusiva varianter från andra tillverkare.
Det finns tre skäl att lagra Alsaceviner:
Riesling behöver lagras för att äppelsyran skall dämpas och den blyga unga doften av äpplen utvecklas till citrus, honung och petroleum. Om syran bär kan viner från bra årgångar bli bättre under 10-20 år.
Gewurztraminer lagras för att den starka fruktaromerna skall bli mindre up-front, och ersättas av komplex kryddighet.
Pinot gris lagras för att sötman skall reduceras. Men minskar då sockermängden vid lagring? Nej, inte rent mättekniskt, men väl sensoriskt. Då ett vin åldras ändras sockrets struktur sockret till viss del, och omvandlingsprodukterna binds till polysackariderna i vinet. Polysackariderna "gömmer" sockerarterna så att de inte blir lika framträdande på tungan.
Vällagrade 20-åriga VT och andra viner med rejäl sockerhalt kan verka torra på tungan, samtidigt som de blir oerhört sammansatta i doft och smak.
Ett tips är att förvara vardagsvinerna (Pinot blanc) och de viner som är mogna i en utrangerad kyl på lägsta effekt.