Som vinstad betraktat ger Barr först intryck av att vara en av de tråkigaste i Alsace. Den ger främst intryck av kommerciellt och administrativt centrum belägen nedanför den mäktiga Kirchberg de Barr, en klassisk Grand Cru med anor från 1760-talet. Men vid foten av denna historiska vingård ligger ett annat, mycket vackert Barr som på ett intagande sätt blandar traditionella korsvirkeshus med en slags mondän äldre bebyggelse som tror sig vara i Paris, särskilt längs rue du Docteur Sultzer.
Marken är fördelad bland några stora producenter (Willm och Klipfel), och mindre producenter i Barr, Mittelbergheim och Heiligenstein. Dessa byar är också väldigt integrerade vad gäller ägoförhållandena, sannolikt genom generationers ingifte över bygränserna.
Vincent Stoeffler tillhör den nya ”gyllene generationen” som är välutbildade, djupt miljöengagerade, och dessutom mycket trogna regionens traditioner. Man är ackrediterad av ECOCERT för sin Agriculture Biologique vilket bland annat innebär att man varken använder syntetiska bekämpningsmedel eller konstgödning. Man arbetar dessutom biodynamiskt.
Stoeffler’s 15 ha vingårdar omfattar dels marker kring Barr, dels vingårdar kring Riquewihr. De senare kommer från fru Stoeffler’s sida. Man producerar således två Grand Cru, Kirchberg (Barr) och Schoenenbourg (Riquewihr). Från den södra regionen kommer även två Lieux-dits, Kronenburg och Muhlforst. Den förra kan ses som en östlig förlängning av Schoenenbourg, medan Muehlforst är en strålande mark söder om Ribeauvillé.
Hur är då vinerna? Stoeffler gör generellt medelfylliga viner med riktigt bra terroirkaraktär. Nivån är mycket jämn, och de förnämliga Lieux-dits Kroenenbourg och Muehlforst är lika seriösa som de två Grands Crus, och säljs till förbluffande lågt pris.
Riesling från Kirchberg de Barr är smekande och kan utan tvekan ett vin som kan drickas ungt. Vinet tillhör den kategori av stora viner som är goda från den dag det tappas på flaska och flera decennier framöver. På det sättet påminner den om Altenberg de Bergheim som har liknande geologi. Stoeffler gör också Pinot Gris och Gewurztraminer, för vilket Kirchberg de Barr är särskilt berömt tack vara Clos Gaensbrounneln. Vinerna från området kring Riquewihr behöver mer tid för att visa sin komplexitet och komma till sin rätt.
Stoeffler har en mycket trevlig Klevener de Heiligenstein. I Vincent Stoefflers händer får en den en fyllig, kryddig karaktär med en finstämd syra. Ett utmärkt matvin som man bara hittar i kommunerna närmast kring Heiligenstein.
Förutom de mer traditionella vinerna har Stoeffler allt fler naturviner i sitt sortiment. I skrivande stund finns ett dussintal naturviner från i stort sett alla druvsorter, och man kan lita på att de är av lika hög kvalitet som alla andra viner.
Glädjande nog har Kirchberg de Barr från 2022 upphöjts till Grand Cru även för Pinot Noir. Därmed kan toppnumret Pinot Noir Cuvée XXC 2019 Nature få en ny beteckning.
Här finns även fantastiskt fin crémant, till stor del baserad på Chardonnay, och spännande Pinot Noir i många olika stilar. Kort sagt: Hos Vincent Stoeffler finns mycket att glädjas åt!
Senaste provning: 2017